Kom just på...

SKRIVET DEN: 2009-07-13 KLOCKAN: 00:48:55
Att jag går ju in i vecka 18 idag=) Vad roligt.. då ska vi se vad som kommer hända denna vecka!:


VECKA 18 

Fostret: Fostret kan svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag. Nya forskningsresultat indikerar att fostret redan kan känna törst. Törsten kan vara anledningen till att barnet sväljer för att hålla det skyddande fostervattnet på en jämn nivå.

Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser, vinka och reagerar på ljud och stötar. Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.

Barnet tränar nu mycket, viftar med armar och ben och kan slå kullerbyttor. Det tränar också andningsmusklerna genom att utföra andningsrörelser och "andas" ut och in fostervatten.

Man vet att unga foster har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. 

vecka 18 är kroppslängden ca: 17 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 220 g.

Mamman: Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som före graviditeten och det kan hända att sexlusten ökar..(haha..)
Snart kommer du att märka att barnet rör sig beroende på vad du ätit, eller beroende på hur du mår. Nu syns nog i de flesta fall den putande magen.

Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.

Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5 och 6 kilo..
Min viktuppgång vecka 18: Ca: 3,5kg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback