LEDIG!

SKRIVET DEN: 2009-08-31 KLOCKAN: 13:40:21
Äntligeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen ledig.

Hade en konstig dröm i natt, att jag fick en liten son som jag hade med mig på genomresa i sverige för att barnet skulle få träffa sin far(!!?) . Ena stunden var han jättepytte liten. Andra jätte lång.. ?!
Men det konstigaste av allt var att Tessan hade drömt samma sak, att jag fick en liten son.
Kan detta betyda att det blir en liten pojke?? You never know.. eller ja det får vi ju förhoppningsvis veta en vacker dag.. eller mer exakt om ca 15 veckor.

Nu ska jag sminka mig (guuh så jobbigt) och he mig ut på samhället, måste köpa en present till min lilla kusin Linnea som fyller år och ska ha kalas idag. GRATTIS!=)

Kraam!

DEN LEVER!!!!!

SKRIVET DEN: 2009-08-29 KLOCKAN: 17:23:04
När det inte sparkat på någon dag så blir man såååå HIMLA orolig.
Men nu kände jag 4 sparkar på raken, Puuuh!
Bebisen lever :) Då är allt bra igen!=)

Just slutat jobba.. är trött sliten och halvless.. En dag kvar, sen ska jag göra så lite som möjligt några dagar.
Kram på er och treeeevlig helg.

Det var ett tag sen...

SKRIVET DEN: 2009-08-28 KLOCKAN: 22:06:03
Hej!
Just hemkommen från jobbet.. jobbat 10-20, och sedan tog jag en långpromenad.
Är helt slut på i kroppen och i huvudet så jag antar att det blir en tidig kväll ikväll.
Bärjar 06:50 imorgon och jobbar till 17. Måste dock upp 05:30 så jag hinner gå till jobbet..
Ibland önskar jag verkligen att jag hade körkort och bil. Då hade jag sovit tills det var 10min kvar innan jag började jobbet.
Ja.. nu gör jag inte så mycket på morgonen.. klär mig, borstar tänderna och dricker en te-kopp. I bästa fall kammar jag håret... Men prioriterar sömnen före. :) Ganska mycket skillnad emot förut då jag spenderade minst 30min med smink och annat skit för att se anständig ut. Nu bryr jag mig inte längre om hur jag ser ut. Visst vill jag se anständig ut, men nu känns det mer som det kvittar. Jag har något stort att vänta, en liten bebis som ligger i min mage, det betyder massa mer än nått smink.. Och jag trivs med mitt liv som ensammen. Visst hade det varit kul att vara kär, ha någon som verkligen vill vara med en på alla sätt, mysa, hålla om, kramas med, se en film.. osv.. Men inget jag absolut behöver. Känns ganska skönt att känna så, att trivas med sig själv och sin ensamhet. Men jag är ju inte ensammen, jag har ju en massa fina människor runt omkring mig och det är jag lycklig för!

NU har jag gått in i vecka 25.. tiden bara går och går.. ibland känns det som att den bara rusar förbi. Men när jag räknar veckor och hur lång tid jag har kvar innan jag får se den underbara lilla filuren som ligger i min mage just nu så känns det som att tiden står stilla. 111 dagar kvar. Låter inte det som en evighet?!!!

Då ska vi se vad som händer i vecka 25:

 

Från och med denna vecka följer din barnmorska livmoderns tillväxt genom att mäta avståndet från blygdbenet till livmoderns högsta punkt, symfys-fundus-måttet (förkortas i din journal SF-mått). Måtten kryssas in på en kurva i din journal, man får ett så kallat gravidogram.

I denna vecka är SF omkring 23 cm. Det skiljer en hel del kvinnor emellan och en mätning säger väldigt lite. Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillväxt

 

Graviditetskalender Teckning: Bodil Knutsson

Graviditetskalendern visar hur fostret växer under graviditeten samt vilka besök och kontroller du går på. Siffrorna i ringarna visar graviditetsveckorna.  "BM-besök" står för besök på barnmorskemottagningen.

 

 

 


 

Barnet
I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor.

Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka.

Barnet kan nu knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig.
Hon/Han kan också känna smärta och reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen då det sover eller är vaket. Fostret liknar alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner, och har samlat på sig mer fett.

Mina egna ord:
Det har börjat bli jobbigt att böja sig ner samt lyfta grejer. Har gått upp ca 8kg i vikt.. och har ofta ont i övre delen av magen samt ben och rygg. Är orolig då jag inte känner att barnet har sparkar på ett dygn.. "mammanojja" i guess..

 

Magen idag:  " (På begäran) "

 

 

Igår var jag förresten på ikea och shoppade loss lite. Några bryråer, en tvbänk och annat småkrafs!
Nu fattas bara soffa, och köksbord samt stolar sen kan jag faktiskt bo i lägenheten.. eller nja.. inte riktigt. haha!

Natti natt på er.


God natt!

SKRIVET DEN: 2009-08-25 KLOCKAN: 22:21:54
Jobbat till 17, sedan blev det mat..
Tänkte vila på kvällen, men som vanligt så blev det inte.
JAG VILL PÅ IKEA!

Nåväl. Ikväll har jag varit hos Inger och hjälpt henne färga och slinga håret!
Imorgon blir det jobb.. igen.. och igen och igen och igen och IGEN. sen vet jag inte vad det blir.
Men jag längtar ändå tills på måndag! Som sagt.. känner mig slö och lat. får man det?

God natt på er!


Två Glada nyheter!

SKRIVET DEN: 2009-08-24 KLOCKAN: 22:32:19
1. Jag får börja flytta in i lägenheten jätte snart! Kring den 4-5:te september! Blir toppen.
2. Har vunnit en årsförbrukning av våtservetter för bebisar som levererades idag!=)

Nu behöver jag bara massa möbler och annat krafs!

Jobb imorgon, ska upp svintidigt så bäst att lägga sig nu!
Kram och godnatt!






Vänt på dygnet...

SKRIVET DEN: 2009-08-23 KLOCKAN: 00:12:05
Jag har lyckats vända på dygnet. Inte bra!
Så i natt somnade jag kl 06:20 eller något sånt.. vaknade 14:15..

På måndag börjar jag jobba igen och ska upp jätte tidigt.. hur ska det gå?! Jag ser då inte fram emot det alls.
ikväll har jag varit med Inger en stund, och lille wille så klart.



William - söt som socker!


Har varit lite orolig idag eftersom jag inte känt nå sparkar men så fort jag satt mig här vid datorn så började det sparkas som tusan igen :) skönt!
Jag har också fastnat för ett namn nu till den lille krabaten i magen. Jag tog ju reda på könet vid ultraljudet. Jag vet att man inte ska vara så säker på att det stämmer, men OM det stämmer så har jag ett namn.=)

Ska försöka lägga mig på någon timma.. om det går. kanske sticka en stund, det var ju några dagar sedan nu.
Har ju fått en lägenhet nu också, vet inte om jag skrivit det innan..? kanske jag har. senil som man är. Men iaf så är det en jätte fin trea. Men jag har inte en enda möbel.. eller nått. suck!
Så om någon vet av möbler som är frächa som ska säljas så hör gärna av er.

Jag vill göra om designen på min blogg, FRÄMST headern.. men det tar ju sån tid så det får bli lite senare, men det kommer en ny så småning om..

Kram på er alla!

Vecka 24

SKRIVET DEN: 2009-08-20 KLOCKAN: 13:37:25
Graviditetskalender vecka 24
I magen:
Även om barnet fortfarande får syre genom moderkakan så börjar lungorna att producera surfactant för att förbereda fostret inför ett liv på utsidan. Det är ett ämne som gör att alveolerna hålls utspända så att lungorna inte kollapsar och klibbar ihop sig när vi andas ut. Innerörat är nu helt utvecklat och fostret kan känna skillnad på upp och ned. Innerörat kontrollerar nämligen balansen.

Fostret väger nu:
Θ 700g
och är:
↔ 27cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).


Fostret har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Ögonlocken täcker hela ögat och naglarna har vuxit. Om du puttar på magen märker du att barnet flyttar sig. Det har blivit känsligt för beröring. Lungblåsorna är vattenfyllda under hela graviditeten och vätskan pressas ut vid själva födseln.


Mamma:
Din fundus, det vill säga toppen av livmodern, har nått över naveln. Du känner fostrets rörelser väl och kanske kan du till och med avgöra när fostret är vaket och när det sover.

Det är vanligt med halsbränna, ryggont, täta urinträngningar och ont i benen. Vissa kvinnor samlar vatten i vävnader och får svullna ben, framför allt på eftermiddagar och kvällar. Lägg upp benen när du sitter och lägg en kudde under benen när du sover. Du kan också använda stödstrumpor för att lindra besvären.

Ungefär två procent av alla gravida kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Oftast sker det i slutet av graviditeten, det är ovanligt att man drabbas av det innan vecka 24. De vanligaste symptomen är svullna händer, svullna fötter eller svullet ansikte samt en snabb viktökning. Tack vare regelbundna blod- och urinkontroller på mödravårdscentralen kan tillståndet nästan alltid upptäckas innan det blir allvarligt.


Kick-kick!

SKRIVET DEN: 2009-08-20 KLOCKAN: 13:15:38
Nu kan man lugnt säga att den lilla/lille krabaten där inne sparkar. Ibland kan man nästan inte sova för att hon/han rör på sig så mycket.  Idag kunde jag känna en JÄTTE spark.. hade handen på magen och hela handen rörde sig. Undra om det är "normalt" att man ska kunna känna så mycket redan?! Jag som skulle känna mycket senare enligt barnmorskan!

Igår var jag och tittade på en helt UNDERBAR lägenhet, en trea.. Och OM jag vill ha den alltså. Problemet är bara den HÖGA hyran.. suck! Men tydligen kan man få bostadsbidrag när väl barnet kommer så då blir det ju lite billigatre.. men hur ska det gå framt tills dess? Jag som inte ens har en enda möbel heller.. suck!

Marknaden har satt igång idag.. HÖSTmarknad.. låter VÄLDIGT deprimerande tycker jag!
Men å andra sidan så är det mindre lång tid kvar till JUL!!!.. Denna jul är väldigt efter längtad!!!

Kram

En god natts sömn!

SKRIVET DEN: 2009-08-19 KLOCKAN: 13:48:09
Sovit jätte gott i natt.. och vaknade inte förens vid 11. Så himla skönt. Fler sådana nätter tack!
Idag ska jag kika på en lägenhet, tror inte jag ska ta den för den var alldeles för dyr.. men vem vet. Kanske måste då man aldrig får nått annat erbjudande.

Vad gör ni idag?

sparkar!

SKRIVET DEN: 2009-08-18 KLOCKAN: 09:53:47
Igår kväll var jag med Danbanan en stund.. Han tycker att jag har fått världens mage! haha..
Men det roliga var att han kunde känna sparkarna genom att lägga sin hand på min mage! =)
Trodde bara att jag kunde känna dem. Är det normalt att man känner dem redan i vecka 23?
Kul att bebisen rör sig iaf!=)

Nu ska jag snart ut på en liten shoppingtur.. Ha en jätte bra dag alla!
Kram

Halloj!

SKRIVET DEN: 2009-08-17 KLOCKAN: 16:15:23
Är fortfarande i piteå. Helgen har tillbringas med stina hemma hos henne i öjebyn. Vi hyrde tre filmer varav två var skräckisar. Vilket ledde till att vi igår inte ville gå ut med hunden i den svarta natten innan vi skulle sova.. Vilka adrenalinkickar man får av att bli rädd alltså.

I lördags så var jag och stina på loppis där jag hittade en massa massa fina barnkläder (en hel ica kasse full + lite till) för bara 200kr. så det var verkligen ett fynd. Igår träffade jag joel och hans familj samt blev bjuden på mat.


Jag och Daniel (broder) i Piteå då jag gjorde mitt ultraljud för några veckor sedan!

Vi höres...

Vecka 23

SKRIVET DEN: 2009-08-15 KLOCKAN: 13:25:18
I vecka 23 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 600 g.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Det finns många delar av nervsystemet som utvecklas i samspel med omgivningen. Ditt barn kan särskilja olika ljud, både inifrån som utifrån din kropp. Man har mätt ljudnivån i livmodern hos gravida kvinnor. Det har visat sig att fostrets omgivning, framför allt mammans pulsåder (aorta), producerar en ljudnivå på cirka 65 decibel. Detta är en hög nivå, men det verkar inte bekomma barnet. Vi vuxna skulle närmast betrakta en sådan ljudnivå som starkt buller.

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulinet behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler.

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


Piteå!

SKRIVET DEN: 2009-08-15 KLOCKAN: 13:20:37
Är just nu i piteå hos stina! Eller snarare Öjebyn.. vi ska strax in till stan och kolla lite, samt gå på loppis en sväng.
Nu är jag ledig en heeeel vecka, men sedan jobbar jag 7 dar på raken igen..

Inget nytt tror jag..

Kram

Vecka 22

SKRIVET DEN: 2009-08-08 KLOCKAN: 22:27:36

Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!

De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" - släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din man hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig!

Eventuellt kan det komma ut mjölk ur brösten. ( dock inte på mig)

Montgomerys körtlar som sitter på vårtgårdarna, växer och producerar ett ämne som ska skydda bröstvårtorna.









I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Skelettet syns på röntgen.

Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken.

Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden (illustreras inte i bilderna). Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden.


Det syns nu ordentligt att ni väntar barn. Ibland kommer det kommentarer som "Oj vilken stor mage"

Hjälp till att hitta en bra kroppshållning åt den blivande mamman!


God kväll!

SKRIVET DEN: 2009-08-08 KLOCKAN: 22:20:56

PUH! Vad jag vill att denna helg ska vara ÖVER nu,, Är så less så jag vill spy! Och inte nog med att det .. väder är ju super.. och svetten rinner!!!!! 


en dag kvar sen ledigt två.. så skönt.
Sen barnmorskan å tisdag!!!




Sen är det bara 3 låååånga arbetsdagar kvar sen är man arbetslös..nästan så att man längtar haha!!

Barnet sparkar och rör sig i magen och har sig, himla mysigt=)
Godnatt.


Godmorgon!

SKRIVET DEN: 2009-08-06 KLOCKAN: 09:19:36
Idag är det Torsdag och min enda lediga dag denna vecka, sedan jobbar jag ju helgen.. känns inte så jätte kul!
Hade planerat att ta en lååååååång sovmorgon, Men nej.. vaknade 08:00 klar vaken OCH kissnödig.. as usual. Vaknde vid 04 också och då var det samma sak. Men denna gång beslöt jag mig för att kliva upp. Det var minst 30grader varmt i husvagnen.. elementfläkten var på, och solen stekte mig i ansiktet.   Har just ätit en risifrutti till frukost och nu.. !

Mår lite halv illa.. men solen lyser ju och det är redan 20 grader i skuggan så kanske var skönt att man steg upp ändå.
Idag är mina planer att (om jag hinner) gå till arbetsförmedlingen! Sen ska jag förhoppningsvis träffa Stina också.. Det var ca 1 år sedan sist så det är verkligen på tiden.

Känner mig förkyld idag.. BLÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!

Snart duschen. vi hörs!

Hoppas HOPPAS..

SKRIVET DEN: 2009-08-04 KLOCKAN: 20:39:27
.. Att denna vecka bara flyger iväg.. Har nämligen en sådan JÄTTE ROLIG jobbar vecka.. inte.
Jobbar 9h varje dag utom torsdag.. och lördag förstås för då jobbar jag 06:50-21:10.
Veckan därpå jobbar jag bara ons, tors och fredag sen har jag sluuut jobb. Då är det bara börja söka sig nått.. =/
Ne nu ska jag gå och lägga mig i husvagnen. Vi är som sagt 9 st i huset nu..och det finns 4 sovrum varav 3 av dem bara är en 90:s säng i! Men jag klagar inte, skönt att sova i husvagnen. det enda tråkiga är att int emin dator funkar, eller att det inte finns någon tv där inne.

Idag gick jag till jobbet 06:20. var ganka mört.. var helt slut 16:50 då jag slutade. Om jag sover nu kanske jag inte är lika trött imorgon 05:30`?

Sov så gott alla ni! =)
Kram

Dagen i bilder

SKRIVET DEN: 2009-08-02 KLOCKAN: 15:59:39








Vecka 21

SKRIVET DEN: 2009-08-01 KLOCKAN: 17:17:06
Bebis:


I vecka 21 är kroppslängden omkring 20 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 420 g.

Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött - om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.



Den blivande mamman är framme vid de man i folkmun brukar kalla, "de hundra lyckliga dagarna".

Barnet och mammans mage börjar nu växa rejält. Det kan klia på magen då den tänjs ut. Smörj magen med hudlotion.

Tänk på att ditt barn nu kan känna smekningar och beröring på mammans mage.

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Mamman:

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

Tillvaron:
Det är svårt att vara graciös när du är gravid, så var inte förvånad om du börjar känna dig klumpigare nu. Du bär på mer vikt, din tyngdpunkt har förflyttats och lederna i kroppen har luckrats upp av graviditetshormon. Se dig för lite mer än vanligt och ställ undan de högklackade tills vidare. De gör det svårare att hålla balansen och kan förvärra ryggsmärta..

Du kanske oroar dig för hur mycket du kommer att ha lagt på dig mot slutet av graviditeten? Man har en mycket mer avslappnad attityd till viktökning under graviditeten nu för tiden, så var tolerant mot dig själv. Det är bäst att inte heller börja banta så fort bebisen har kommit, eftersom kroppen kan behöva allt från några månader till ett år för att återhämta den näring som gick åt under graviditeten..


Lördag!

SKRIVET DEN: 2009-08-01 KLOCKAN: 17:07:39
Lördag innebär sovmorgon, för mig också ett besök på dollarstore, expert, greya knut.. åska, regnskurar, hund.
Nu är jag Daniel och Jenny hos moder.. Blir väl lugnt som vanligt.. !
Funderar ¨på att fara och fota lite.. kanske..

För er då?