Gott !!

SKRIVET DEN: 2007-10-30 KLOCKAN: 17:24:23
Apelsin- och grapefruktsallad med yoghurtsås
8 Portioner

250 g Grapefrukt; skalad, gärna -blodgrape
750 g Apelsin; skalad
50 g Russin
8 Hasselnötter; lätt rostade
1 Kanelstång
2 dl Vatten; med ev fruktsaft
2 tb Socker
2 dl Matlagningsyoghurt
2 tb Honung Kanel

Skiva frukten på en tallrik. Blanda eventuell fruktsaft med vatten, socker och kanelstång. Koka upp och låt koka ihop tills 2/3 av vätskan återstår. Lägg i russinen, kyl och slå över frukten som får stå svalt och dra någon timme eller mera. Blanda ut honungen i lite yoghurt. Blanda med resten av yoghurten. Slå i en skål och pudra kanel över. Strö grovhackade nötter över frukten strax innan den ska serveras.

VV-info: 1 1/4 F och ca 60 BK per portion

DAIMTÅRTA (min favorit)

Mycket god glassmarängtårta som även kallas för dajmtårta / daimtårta (lite olika stavningar förekommer). Receptet är ganska enkelt att göra och bra att ta fram ur frysen när gästerna kommer!

   

    Klocka     Tid: 6,5 timmar varav 30 minuters jobb    

   

    Muffins     12 bitar    

       

Du behöver:

               

Marängbotten:

  • 100 g nötkärnor
  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker

Glass-smet:

  • 3 äggulor
  • ½ dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 st dubbeldajm eller 1 dl hackad mandel + 50 g hackad choklad

Garnering:

  • Kakao eller hackad choklad och/eller chokladgodis
       

Gör så här:

Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.

Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.

Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Blanda ner de hackade nötterna.

Bred ut marängsmeten på en smord plåt, eller på bakplåtspapper på en plåt till en rund botten ca 26 cm i diameter. Man kan också använda en rund form med löstagbar kant så slipper man använda folie senare.

Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader (varmluft eller vanlig ugn) ca 45 minuter.

Låt marängbottnen svalna.

 

Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp. Du kan använda samma elvispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.

Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.

Hacka dajm eller mandel och choklad. Gör en foliering och sätt fast runt marängbotten. Den ska vara några centimeter högre än bottnen så att glass-smeten hålls på plats. Häll glass-smeten på marängen och bred ut den jämnt. Om man vill kan man göra mönster med en gaffel.

Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.

 

Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme. Dekorera sedan med siktad kakao och/eller hackad choklad eller chokladgodis.


 

Snabbt och gott recept med kyckling och curry.

   

    Klocka     Tid: 20 min    

   

    Muffins     2 port    

       

Du behöver:

               
  • 2 kycklingfiléer
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 röd paprika
  • 2 dl crème fraiche curry
       

Gör så här:

Strimla kycklingen och stek den i smör i en stekpanna. Salta och peppra.

Strimla paprikan och låt den fräsa tillsammans med kycklingen. Rör ner crème fraiche och låt allt koka 1-2 min.

Strö ev över lite jordnötter eller russin.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback